Tuesday, 8 January 2013

PENGIRAAN KADAR TINDAK BALAS

eksperimen yang boleh dijalankan untuk pengiraan kadar tindak balas ialah tindak balas antara asid hidroklorik dengan zink..

ALAT & RADAS :






PELAJAR KU MENJALANKAN AKTIVITI :




pengiraan yang melibatkan kadar tindak balas bergantung kepada kehendak soalan iaitu boleh di bahagikan kepada 3 :

KADAR TINDAK BALAS PURATA
untuk pengiraan kadar tindak balas purata = isipadu gas yang terbebas pada masa tetap 
                                                                       masa  tindak balas lengkap

contoh : 1
Dalam soalan di atas masa tindak balas lengkap ialah apabila bacaan menjadi tetap iaitu 8.6 ialah 180. 
maka :
kadar tindak balas purata = 8.6
                                           180
                                                      =0.048 cm3s-1


 KADAR TINDAK BALAS DALAM MASA
contoh 2 :
kadar tindak balas dalam minit =( isipadu akhir dalam masa - isipadu awal dalam masa)
                                                 ( masa isipadu akhir dalam masa  - masa isipadu awal dalam masa)

                                             = (6.4 - 3.7)
                                                  (120 -60)
                                             = 0.045 cm3s-1

 KADAR TINDAK BALAS PADA MASA
kadar tindak balas pada masa boleh ditentukan melalui kecerunan graf.

Thursday, 3 January 2013

hello.......

assalamualaikum semua.. lama sudah x update blog ni..
bukan apa kecemburuan masa kepada saya ni terlalu tinggi..huhuhu
lagi pun thn lepas sek pn 9 bln ja sebab bersalin.. cuti 2 bln + sebln sambung cuti sekolah tu yg tak berapa aktif sgt tahun lepas..

Dengan semangat tahun baru ni.. insyaallah blog in akan dihidupkan semua untuk perkongsian bersama
terutamanya buat anak didik ku sekarang 5 IBS...

apa pun tunggu.......................


ni la c kecik yg akn teman i, update blog ni nt..kikiki 3 bln setengah dah dia ni...:)

Thursday, 29 March 2012

ALHAMDULLILAH...

setelah seminggu result SPM 2011 keluar hari ni baru dapat update dari ex-ketua panitia d SMKAH..
Syukur sangat2 rasanya bila dapat tahu student sulungku berjaya.. untuk studentku 2010-2011 SMKAH berjaya meningkatkan peratus lulus sebanyak 7% dan Gred purata juga menjadi iaitu perbezaan sebanyak 0.7 daripada tahun lalu.. Alhamdullilah.. semoga semua student aku akan terus cemerlang & gemilang.. d sekolah baru ni insyaallah akan aku tanbah kan lagi pengalaman dalam mengembangkan ilmu kimia.. LOVE CHEMISTRY so much..:)

Friday, 23 March 2012

LAMANYA...

salam semua...
lama rasanya tak update blog ni...
bukan apa sekolah baru ni awal - awal masuk dah tak ajar kimia..
tapi pas 3 bulan di beri plak untuk ajar..
ok, gak.. rindu rasanya nak ajar kimia sebabnya dah minat kan..
apa pun sekarang boleh lah meneruskan minat nih..
insyaallah blog ni akan di update selalu nanti...:)

Wednesday, 28 December 2011

TERIMA KASIH........

Hi, salam 1 Malaysia...
lagi berapa hari ja sekolah dah nak bukak...
tahun baru, sekolah baru...:)
bukan pa sebelum ku berangkat terbang esok...
Ingin diri ini merakamkan ribuan terima kasih
kepada semua warga SMK Ayer Hangat, Langkawi
yang selama ini menirima diri ini utk berkhidmat &
menimba pengalaman mengajar di sana...
Hampir 2 tahun di sana banyak
pahit & manis telah diharungi.. dan sesungguhnya
rasa betuah rasanya dapat menjadi sebahagian daripada
warga SMKAH...

Apa pun perjuangan harus di teruskan...
kepada anak2 murid kesyanganku khususnya
yang aku mengajar tahun ini 1F, 1K, 1G, 1R, 3R, 4ST n 5 ST
selamat maju jaya.. cikgu harap anda semua akan terus berjaya
Untuk geng chemistry 5ST 2011 cikgu doakan kejayaan anda semua
untuk SPM yang telah kamu semua selamat tempuhi,
anda semua anak cikgu pertama...:)
untuk geng chemistry 4 ST 2011 teruskan berusaha untuk SPM 2012...
kepada rakan setugas terima kasih semua atas tunjuk ajar &
perkenalan kita....
Akhir sekali ingin sekali diri ini memohon ampun jikalau ada
salah dan silap..
Doakan saya di tempat baru ya...:)

Sunday, 13 November 2011

GOOD LUCK...:)

pejam celik.. pejam celik.. esok SPM dah nak mula...
Selamat menjawab untuk anak didikku tersayang pelajar2 5ST...
Cikgu yakin sgt kamu semua boleh lakukan yang terbaik untuk diri kamu, ibu bapa, keluarga, sekolah dan hadiah yang paling berharga cikgu tunggu daripada kamu semua ialah sebuah kejayaan..:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...