Tuesday, 31 March 2015

Isomerisme

Hi.. ingt tajuk ni.. ingt upin ipin.. nmpk sama tapi berbeza..

Jadi apa kaitan dgn upin ipin dgn isomerisme?????

Ok la. Di pendekan cerita..

Isomerisme ialah kejadian dimana sebatian mempunyai formula molekul yg sama tapi formula struktur yang berbeza..

Sebatian yg mempunyai

 formula molekul sama dan formula struktur berbeza dikenali sebagai isomer..

Jd isomer = upin ipin.. upin ipin sama genetik tp ada yg membezakan iaitu kehadiran jambul di kepala...hehe

Isomer alkana:
-3 ahli pertama alkana tiada isomer maksudnya metana,etana dan propana tiada isomer
-isomer alkana bermula dari butana
-butana ada 2 isomer..

Isomer alkena:
-2 ahli pertama iaitu etena dan propena tiada isomer.
-isomer alkena mula dgn butena
-butena ada 3 isomer.

Berikut aktiviti isomerisme.. model  dari bawang..






Saturday, 6 September 2014

Lamanya x update blog ni.. masa x mengizinkn.. apapn group facebook masih lagi xif.. sapa yg ingin ikuti perkembangan cikgu zai.kima boleh join group niChemistry fb group cikgu zai

Tuesday, 8 January 2013

PENGIRAAN KADAR TINDAK BALAS

eksperimen yang boleh dijalankan untuk pengiraan kadar tindak balas ialah tindak balas antara asid hidroklorik dengan zink..

ALAT & RADAS :






PELAJAR KU MENJALANKAN AKTIVITI :




pengiraan yang melibatkan kadar tindak balas bergantung kepada kehendak soalan iaitu boleh di bahagikan kepada 3 :

KADAR TINDAK BALAS PURATA
untuk pengiraan kadar tindak balas purata = isipadu gas yang terbebas pada masa tetap 
                                                                       masa  tindak balas lengkap

contoh : 1
Dalam soalan di atas masa tindak balas lengkap ialah apabila bacaan menjadi tetap iaitu 8.6 ialah 180. 
maka :
kadar tindak balas purata = 8.6
                                           180
                                                      =0.048 cm3s-1


 KADAR TINDAK BALAS DALAM MASA
contoh 2 :
kadar tindak balas dalam minit =( isipadu akhir dalam masa - isipadu awal dalam masa)
                                                 ( masa isipadu akhir dalam masa  - masa isipadu awal dalam masa)

                                             = (6.4 - 3.7)
                                                  (120 -60)
                                             = 0.045 cm3s-1

 KADAR TINDAK BALAS PADA MASA
kadar tindak balas pada masa boleh ditentukan melalui kecerunan graf.

Thursday, 3 January 2013

hello.......

assalamualaikum semua.. lama sudah x update blog ni..
bukan apa kecemburuan masa kepada saya ni terlalu tinggi..huhuhu
lagi pun thn lepas sek pn 9 bln ja sebab bersalin.. cuti 2 bln + sebln sambung cuti sekolah tu yg tak berapa aktif sgt tahun lepas..

Dengan semangat tahun baru ni.. insyaallah blog in akan dihidupkan semua untuk perkongsian bersama
terutamanya buat anak didik ku sekarang 5 IBS...

apa pun tunggu.......................


ni la c kecik yg akn teman i, update blog ni nt..kikiki 3 bln setengah dah dia ni...:)

Thursday, 29 March 2012

ALHAMDULLILAH...

setelah seminggu result SPM 2011 keluar hari ni baru dapat update dari ex-ketua panitia d SMKAH..
Syukur sangat2 rasanya bila dapat tahu student sulungku berjaya.. untuk studentku 2010-2011 SMKAH berjaya meningkatkan peratus lulus sebanyak 7% dan Gred purata juga menjadi iaitu perbezaan sebanyak 0.7 daripada tahun lalu.. Alhamdullilah.. semoga semua student aku akan terus cemerlang & gemilang.. d sekolah baru ni insyaallah akan aku tanbah kan lagi pengalaman dalam mengembangkan ilmu kimia.. LOVE CHEMISTRY so much..:)

Friday, 23 March 2012

LAMANYA...

salam semua...
lama rasanya tak update blog ni...
bukan apa sekolah baru ni awal - awal masuk dah tak ajar kimia..
tapi pas 3 bulan di beri plak untuk ajar..
ok, gak.. rindu rasanya nak ajar kimia sebabnya dah minat kan..
apa pun sekarang boleh lah meneruskan minat nih..
insyaallah blog ni akan di update selalu nanti...:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...