Friday, 1 May 2015

HARI SAINS DALAM PENDIDIKAN


Alhamdullilah

syukur telah berjaya melaksanakan satu tanggungjawab panitia sains menyelaras
 HARI SAINS DALAM PENDIDIKAN 2015
Ingin dikongsikan tentang kenangan membuat demo eksperimen dengan pelajar...
demo ini semua tercetusnya hasil daripada silibus kimia yang diolah dalam cara yang lain setelah diuji, diteliti dan dirujuk dari pelbagai sumber maka terhasillah demo ini

kisah demoa pertama ; 
NAMA = JIN DALAM BOTOL
tapi lupa nak bgtau time demo..hehehe
konsep jin dalam botol ni adalah bab kadar tindak balas faktor mangkin
dalam demo ini menggunakan Hidrogen peroksida 35% dengan kehadiran mangkin Mangan (V) oksida maka terhasilah penguraian hidrogen peroksida kepada air dan oksigen
asap yang keluar itu lah seolah-olah asap jin dari botol yang sebenarnya gas oksigen...

 tada... asap misteri yang terhasil hasil penguraian hidrogen peroksida kepada air dan oksigen dengan kehadiran mangkin

Demo kedua
NAMA DEMO : BUIH GERGASI
yang biasa ja. menghasilkan buih yang besar.. sebenarnya ni adalah konsep sabun ada juga dalam silibus kimia tingkatan 5.. 
cara penyediaanya sabun mesti joy sebab kepekatannya tinggi ditambah dalam air, tepung jagung  dan gliserin... 
besar juga buih yang terhasil.. tapi kalau perap lama siki lebih baik dan akan dapat buih yang lagi tahan lama sebab campuran akan sebati dengan gliserin.

Demo ketiga
NAMA DEMO ; bakar tangan

demo yang ketiga ni paling dapat sambutan sebab macam aksi stunt..
demo ni menggunakan air dan sabun  di campur dan gas butana ditekan membentuk buih..
tangan akan dibasahkan dengan air sabun dan diambil buih dan dibakar ditangan tanpa mencederakan tangan...
demo ni juga menggunakan konsep kimia ada dlm silibus tingkatan lima iaitu pembakaran alkana
butana adalah salah satu daripada siri homolog alkana
pembakaran alkana akan menghasilkan api yang mempunyai nyalaan jingga yang kurang panas...
sebenarnaya konsep asas pembakaran digunakan dalam demo ni iaitu apabila salah satu daripada syarat pembakaran dihalang pembakaran tidak akan berlaku iaitu tangan tidak terbakar kerana tangan dilindungi oleh air dan buih-buih sabun..
bahan bakar iaitu gas butana terperangkap dalam buih sabun menyebabkan tangan diterselamat daripada terbakar...
tada... bakar tangan yang menjadi demo yang paling popular.. apa pn sebenarnya sains adalah sangat menarik bila diterokai...

Tuesday, 31 March 2015

Isomerisme

Hi.. ingt tajuk ni.. ingt upin ipin.. nmpk sama tapi berbeza..

Jadi apa kaitan dgn upin ipin dgn isomerisme?????

Ok la. Di pendekan cerita..

Isomerisme ialah kejadian dimana sebatian mempunyai formula molekul yg sama tapi formula struktur yang berbeza..

Sebatian yg mempunyai

 formula molekul sama dan formula struktur berbeza dikenali sebagai isomer..

Jd isomer = upin ipin.. upin ipin sama genetik tp ada yg membezakan iaitu kehadiran jambul di kepala...hehe

Isomer alkana:
-3 ahli pertama alkana tiada isomer maksudnya metana,etana dan propana tiada isomer
-isomer alkana bermula dari butana
-butana ada 2 isomer..

Isomer alkena:
-2 ahli pertama iaitu etena dan propena tiada isomer.
-isomer alkena mula dgn butena
-butena ada 3 isomer.

Berikut aktiviti isomerisme.. model  dari bawang..






Saturday, 6 September 2014

Lamanya x update blog ni.. masa x mengizinkn.. apapn group facebook masih lagi xif.. sapa yg ingin ikuti perkembangan cikgu zai.kima boleh join group niChemistry fb group cikgu zai

Tuesday, 8 January 2013

PENGIRAAN KADAR TINDAK BALAS

eksperimen yang boleh dijalankan untuk pengiraan kadar tindak balas ialah tindak balas antara asid hidroklorik dengan zink..

ALAT & RADAS :






PELAJAR KU MENJALANKAN AKTIVITI :




pengiraan yang melibatkan kadar tindak balas bergantung kepada kehendak soalan iaitu boleh di bahagikan kepada 3 :

KADAR TINDAK BALAS PURATA
untuk pengiraan kadar tindak balas purata = isipadu gas yang terbebas pada masa tetap 
                                                                       masa  tindak balas lengkap

contoh : 1
Dalam soalan di atas masa tindak balas lengkap ialah apabila bacaan menjadi tetap iaitu 8.6 ialah 180. 
maka :
kadar tindak balas purata = 8.6
                                           180
                                                      =0.048 cm3s-1


 KADAR TINDAK BALAS DALAM MASA
contoh 2 :
kadar tindak balas dalam minit =( isipadu akhir dalam masa - isipadu awal dalam masa)
                                                 ( masa isipadu akhir dalam masa  - masa isipadu awal dalam masa)

                                             = (6.4 - 3.7)
                                                  (120 -60)
                                             = 0.045 cm3s-1

 KADAR TINDAK BALAS PADA MASA
kadar tindak balas pada masa boleh ditentukan melalui kecerunan graf.

Thursday, 3 January 2013

hello.......

assalamualaikum semua.. lama sudah x update blog ni..
bukan apa kecemburuan masa kepada saya ni terlalu tinggi..huhuhu
lagi pun thn lepas sek pn 9 bln ja sebab bersalin.. cuti 2 bln + sebln sambung cuti sekolah tu yg tak berapa aktif sgt tahun lepas..

Dengan semangat tahun baru ni.. insyaallah blog in akan dihidupkan semua untuk perkongsian bersama
terutamanya buat anak didik ku sekarang 5 IBS...

apa pun tunggu.......................


ni la c kecik yg akn teman i, update blog ni nt..kikiki 3 bln setengah dah dia ni...:)

Thursday, 29 March 2012

ALHAMDULLILAH...

setelah seminggu result SPM 2011 keluar hari ni baru dapat update dari ex-ketua panitia d SMKAH..
Syukur sangat2 rasanya bila dapat tahu student sulungku berjaya.. untuk studentku 2010-2011 SMKAH berjaya meningkatkan peratus lulus sebanyak 7% dan Gred purata juga menjadi iaitu perbezaan sebanyak 0.7 daripada tahun lalu.. Alhamdullilah.. semoga semua student aku akan terus cemerlang & gemilang.. d sekolah baru ni insyaallah akan aku tanbah kan lagi pengalaman dalam mengembangkan ilmu kimia.. LOVE CHEMISTRY so much..:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...